KVARNER

Kvarner je zaljev u sjeveroistočnom dijelu Jadranskog mora između Istre i Hrvatskog primorja.
Najveći otoci u Kvarnerskom zaljevu su Krk, Cres, Lošinj i Rab. Ostali manji otoci još su Unije, Susak, Ilovik, Plavnik, Prvić, Sv. Grgur, Goli otok itd. U Kvarnerskim zaljevu se nalazi i najveća Hrvatska morska luka Rijeka, te poznata ljetovališta kao što su Opatija, Lovran , Crikvenica, Novi Vinodolski i dr.

More u Kvarnerskom zaljevu je razmjerno dublje od otvorenoga gornjeg Jadrana (30–60 m) kojeg obilnim muljem zasipaju Po i druge talijanske rijeke. Naprotiv, oko Kvarnera nema većih rijeka, a dna su dijelom strmija i kamenita, i zato je najveća dubina sjevernog Jadrana -128 m, u kanalu Krušija između Plavnika i Cresa. Na području Kvarnera često puše vrlo jaka Bura, hladan i suhi vjetar iz smjera sjevero istoka.

Kao destinacija za jedrenje pruža obilje mogućnosti. Čest vjetar je garancija dobrog jedrenja a brojni otoci nakon jedrenja pružaju odmor i zabavu. Gradovi poput Raba, Cresa, Osora pružaju povijesni doživljaj , uz nazaobilazne prirodne ljepote. Na Lošinju možete uživati u zabavi i pravom mediteranskim ugođaju. Ako želite više mira, intime i opuštanje posjetite male otoke Ilovik, Unije ili Susak. Otok Krk će vas oduševiti autentičnom atmosferom.